Neste Dia Mundial da Alimentação, não podia deixar de escrever sobre o tema neste meu espaço aberto para o mundo.
Porquê?
Porque o desperdício de alimentos é um assunto que me toca profundamente, mais do que tocar, quase me revolta.
É absolutamente inacreditável como no mundo actual tratamos a comida com tanta pomposidade e ao mesmo tempo sem qualquer respeito. O dedo está apontado para cada um de nós, pois "um terço da produção mundial é perdida ou vai para o lixo,"*.
No tempo dos meus avós/bisavós cada família criava meia dúzia de animais por ano - e era assim que se alimentavam de carne, as famílias numerosas da época por 12 meses...
Nada se podia portanto desperdiçar - nos primeiros dias consumia-se a carne mais fresca, que era mantida em vinho, alho e sal. A restante guardava-se coberta em sal. Curavam-se os presuntos e faziam-se enchidos para se consumirem durante o resto do ano...
Hoje consumimos como se não houvesse amanhã, (aconselho vivamente a lerem este artigo da National Geografic sobre como alimentar 9 biliões de pessoas).
Nesta batalha desenfreada por colocar bens no mercado, vale tudo. Morrem animais, criados sem qualquer qualidade de vida, aos milhares, todos os dias, para que possamos satisfazer os nossos apetites. E depois, como meninos mimados, que efectivamente somos, damos-nos ao luxo de a atirar fora.
Quantas vezes o fizemos???
Quantas vezes o fizemos???
Durante os meus nove meses da gestação, tive o privilégio de fazer voluntariado na Refood (podem saber mais aqui). Este projecto de Hunter Halder, fascinou-me de imediato. Para mim, ele é um visionário e uma fonte de inspiração.
O projecto começou com "um homem, uma visão e uma bicicleta".**
A ideia: recolher ao final do dia restos de comida de Restaurantes, Pastelarias, Padarias e Supermercados, que tinham o caixote do lixo como certo, e fazê-los chegar a quem deles precisa.
O projecto começou com "um homem, uma visão e uma bicicleta".**
A ideia: recolher ao final do dia restos de comida de Restaurantes, Pastelarias, Padarias e Supermercados, que tinham o caixote do lixo como certo, e fazê-los chegar a quem deles precisa.
Outro projecto bem interessante neste domínio (e também português) é o Fruta Feia, que já evitou o desperdício de 51,9 toneladas de frutas e legumes (não deixem de conhecer o projecto aqui).
Vamos tentar ser todos um pouco mais pro-activos nesta luta contra o desperdício alimentar nas nossas casas?
8 boas práticas, que recomendo:
- Dispense uma hora por semana a preparar o menu da família, tenha em atenção as coisas que tem no seu frigorífico e congelador;
- pense nas sobras, existe sempre uma segunda vida para elas em sanduiches, quiches, tortillas, saladas, sopas, wraps, rissóis e empadas, por exemplo;
- as frutas "a fugir para o muito maduro" podem ser aproveitadas em sumos naturais, batidos e até bolos;
- compre apenas e só, a fruta, os vegetais, os iogurtes, o peixe e a carne de que vai necessitar segundo a sua lista semanal;
- para a compra mensal, adquira apenas os consumíveis da casa e deixe os consumíveis alimentares para as compras semanais;
- experimente fazer as suas compras online, não terá que carregar sacos (e ao mesmo tempo contribui para esse posto de trabalho), não cai nas tentações de marketing da loja para comprar mais do que aquilo que estava na sua lista, poupa no combustível (e ajuda a reduzir o seu impacto no ambiente) - informe-se acerca da politica de taxas de entrega do seu supermercado, existem algumas gratuitas;
- questione-se acerca da quantidade de carne e peixe que verdadeiramente necessita consumir, será que necessita da proteína animal duas vezes por dia, ou até todos os dias da semana?;
- crie o hábito de comprar as frutas e os vegetais no seu mercado local desta forma está a contribuir para a dinamização da agricultura tradicional e a levar melhor qualidade de produtos para sua casa.
Poderá parecer um grão de areia no meio do mar, mas lembre-se do efeito borboleta (teoria do caos) e como o simples bater das suas asas pode influenciar o curso natural das coisas e até provocar um tufão do outro lado do mundo...
On this World Food Day, I couldn't help myself writing about this subject here on my open window to the world.
Why?
Because food waste is an issue that touches me profoundly, to be more honest even, it actually, revolts me.
I's absolutely unbelievable how in the actual world, we can treat food with such a pomposity and without any respect, at the same time. The finger is pointed at each of us, since "one-third of food is lost or wasted".*
At my grandparents / great grandparents time, each family used to raise about half a dozen animals per year - and that's how the whole family was fed, in terms of meat, for the whole 12 months of the year. Therefore, nothing could be wasted. They'd start by consuming the fresh meat, and conserve the rest in wine, garlic and salt. They+d also salt-cure hams and make traditional sausages to consume along the rest of the year...
Today we consume like there's no tomorrow, (I strongly advise you to read this article from National Geographic, about how to feed 9 billion people).
On this battle for delivering goods to the market, everything is acceptable, animals raised without any quality of life, die every day, so that we can satisfy our appetites, and then as spoiled children, that we all are, we throw it to the bin.
How many times have we done that???
During my nine months of pregnancy, I had the privilege of being a volunteer in Refood (you can learn more about it here). This project of Hunter Halder, fascinated me immediately. To me he is a visionary and an inspiration.
It all have began with an only "man, a vision and a bike".**
The idea: Collect the leftovers, at the end of the day from restaurants, pastries, bakeries and supermarkets, which had the bin for granted, and make them accessible to those who need them.
Another very interesting project (also Portuguese) is the Ugly Fruit (Fruta Feia), which has avoided the waste of 51.9 tons of fruits and vegetables (visit the project here).
Let's all try to be a little more pro-active in this fight against food waste in our homes?
8 best practices, that I recommend:
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Why?
Because food waste is an issue that touches me profoundly, to be more honest even, it actually, revolts me.
I's absolutely unbelievable how in the actual world, we can treat food with such a pomposity and without any respect, at the same time. The finger is pointed at each of us, since "one-third of food is lost or wasted".*
At my grandparents / great grandparents time, each family used to raise about half a dozen animals per year - and that's how the whole family was fed, in terms of meat, for the whole 12 months of the year. Therefore, nothing could be wasted. They'd start by consuming the fresh meat, and conserve the rest in wine, garlic and salt. They+d also salt-cure hams and make traditional sausages to consume along the rest of the year...
Today we consume like there's no tomorrow, (I strongly advise you to read this article from National Geographic, about how to feed 9 billion people).
On this battle for delivering goods to the market, everything is acceptable, animals raised without any quality of life, die every day, so that we can satisfy our appetites, and then as spoiled children, that we all are, we throw it to the bin.
How many times have we done that???
During my nine months of pregnancy, I had the privilege of being a volunteer in Refood (you can learn more about it here). This project of Hunter Halder, fascinated me immediately. To me he is a visionary and an inspiration.
It all have began with an only "man, a vision and a bike".**
The idea: Collect the leftovers, at the end of the day from restaurants, pastries, bakeries and supermarkets, which had the bin for granted, and make them accessible to those who need them.
Another very interesting project (also Portuguese) is the Ugly Fruit (Fruta Feia), which has avoided the waste of 51.9 tons of fruits and vegetables (visit the project here).
Let's all try to be a little more pro-active in this fight against food waste in our homes?
8 best practices, that I recommend:
- Spend an hour a week preparing the family's menu, pay attention to what you already have in your fridge and freezer;
- think about the leftovers, there is always a second life for them in sandwiches, quiches, tortillas, salads, soups, wraps and pies, for example;
- overripe fruits can be used in natural juices, smoothies or even cakes;
- buy only (and only) the fruits, vegetables, yogurts, fish and meat that's on your list for the week;
- for the monthly shopping, purchase only the housekeeping consumables and let the food supplies for the weekly shopping;
- try to make your weekly shopping online, you will not have to carry your bags (and at the same time you're contributing to create this job position), you'll not fall so easily into temptation of buying unnecessary things advertised in store (not in your list), you'll save some fuel (and help reduce the environmental impact);
- ask yourself about the meat and fish quantities that you really need to function. Do you really need to consume animal protein twice a day, or even every day of the week?;
- make it an habit to buy fruits and vegetables in your local market, this way you'll contribute to the revitalization of traditional agriculture and you'll definitely bring better quality products to your home.
E porque uma imagem vale mais do que mil palavras
And because an image is more valuable than thousand words: